Miért fontos a helyes guminyomás?

2024. ápr. 30.

Köztudott, hogy leeresztett abroncsokon nem biztonságos vezetni. De miért ennyire fontos a helyes guminyomás? És milyen körülmények között kell ellenőrizni? Utánajártunk, mik azok az abroncs nyomással kapcsolatos információk, amit minden autósnak tudnia kell, függetlenül az autója fajtájától.

Beül az ember a kresz tanfolyamra, és az egyik első dolog, amit a műszaki résznél igyekeznek átadni az oktatók, az a guminyomás fontossága. Elmondják, milyen gyakran kell ellenőrizni, amit aztán vagy betart a vezető, vagy nem. Pedig nem ártana nagyobb figyelmet fordítani rá, mert nem csak a pénztárcánk, de a biztonságunk is bánhatja az elhanyagolt abroncsokat. 

Mégis mennyi az ideális nyomás?

Ezt mindenki az autó gépkönyvében tudja elolvasni, mert minden autónál megvan a gyártó által előírt ideális nyomás mennyiség, amit előre tervezett, hosszú távú autópályás közlekedés esetén, 0,3 tizeddel meg lehet emelni (mondjuk ha autópályán mennénk Magyarországról Angliába, nem a szomszéd városba).

A nyomásértékek általában a B oszlopon vannak feltüntetve, ide szokták felragasztani a gyárak, hogy milyen értékre kell felfújni a kerekeket, de a kezelési utasításban is külön fejezet szól a kerekekről.

Mi történik, ha nem megfelelő?

Kisebb a nyomás, mint az ideális:

Kis sebességnél (városi közlekedésben) ez negatív hatással lesz az üzemanyag fogyasztásra és többet fog fogyasztani a kocsi. Nagyobb lesz a gördülési ellenállás  alacsony nyomás esetén és puhább lesz a kerék, ezért nő meg a fogyasztás. 
Nagy sebességnél viszont már a biztonságra is negatív hatással lesz, mert ha alacsony guminyomásnál kanyarodunk nagy sebességgel, fennáll a veszélye, hogy az abroncs lerúgja magát a felniről. Ezért nem csak a fogyasztás miatt problémás az alacsony guminyomás, hanem balesetveszélyes is. Illetve nem tapad rendesen az útra, így az autó stabilitását is káros hatással lesz, kanyarnál például alacsony nyomás esetén oldalra is mehet az abroncs minimális mértékben. 
A gördülési ellenállás megnövekedése miatt lényegesen megnő az abroncsok kopásának gyorsasága is ebben a helyzetben, ami előbb-utóbb gumi cserét fog eredményezni.

Nagyobb a nyomás, mint az ideális:

Ha több a nyomás egy kerékben mint az előírt mennyiség, akkor ‘keményen fog pattogni’ ezért a futómű alkatrészeket jobban igénybe fogja venni az autó futása és hamarabb kell majd cserélni őket.
Ebben az esetben az abroncs közepe fog jobban kopni és a kanyarodási stabilitást ez is hátrányosan fogja befolyásolni, viszont kevesebbet fogyaszt majd (egy kicsivel) a kocsi, mert sokkal kisebb lesz a gördülési ellenállása. Persze ez nem azt jelenti, hogy mindenki fújja túl a kerekét, mert a fékút is jócskán növekedni fog, ami veszélyessé teszi a vezetést.

Van különbség az elektromos autóknál?

A guminyomás a biztonságot szolgálja, így nincs feltüntethető különbség az elektromos autók és belsőégésű motorú társaik között, az optimális nyomást mind két esetben maguknak határozzák meg a gyártók.

Hogyan ellenőrizhetjük?

Minden benzinkúton van légnyomásmérő, de fontos, hogy csak induláskor vagy indulás közeli állapotban mérjük a keréknyomást, mert hideg abroncson látszik helyesen a szám. Ennek oka, hogy a gördülési ellenálláskor meleg keletkezik, ami növeli a nyomást és téves értéket fogunk látni.

Az általános ajánlás szerint 500 kilométerenként ellenőrizni kell a keréknyomást.

Nyomásmérőt egyébként otthonra is be lehet szerezni, már gyártanak akkumulátoros kis kompresszorokat, amik a csomagtartóban tárolva nem foglalnak nagy helyet, viszont annál nagyobb biztonságot jelentenek az utazóknak.

Mit csináljunk, ha nem megfelelő a nyomás?

Ha túl sok a nyomás, az a kisebbik rossz. Egy-két tizedes eltérést be lehet tudni a melegnek - vagy ha nem induláskor mérünk - ezért ha egy napközben 2,2-es a nyomás (és mondjuk 2 az ideális) ne akarjunk rögtön kiengedni belőle. Lehet, hogy csak a napsütés felmelegítette a gumikat, és ha kiengedünk belőle, majd megmérjük hajnalban, már 1,6 lesz ami alacsony guminyomásnak számít, ha 2 lenne az ideális… Ezért az általános szabály az, hogy ha csak 1-2 tizeddel több a napközbeni érték az optimálistól, várjuk meg a reggelt, és hideg abroncson, indulás előtt nézzük meg a keréknyomást. Ennél drasztikusan nagyobb eltérés esetén (mondjuk 2 helyett 2,6), vagy ha tényleg hideg keréken is többet mutat, ki lehet belőle engedni.
Ha túl kevés a nyomás, az már nagyobb baj. Amennyiben nincs nálunk kompresszor, mindenképpen álljunk meg az első benzinkúton és fújjuk fel a gumit. Ha van a kocsiban kis kompresszor, akkor az első adandó alkalommal félre kell állni és fel kell fújni, mert ha túl lapos, annyira megsérülhet az abroncs, hogy cserélni kell. Az új autókba már rendszeresítve van gyárilag egy kis kompresszor, abroncs tömítő folyadékkal együtt, így érdemes megnézni.

Velünk minden nap mosollyal indul

Már megvette álmai elektromos autóját, ellenőrizte a keréknyomást, de még nem tudja otthon tölteni? 
Esetleg fellendítené vállalkozását elektromos autó töltési lehetőségekkel?

Szakértőink megbízható segítséget nyújtanak az elektromos autó töltő vásárláshoz, keressen minket bizalommal, és segítünk megtalálni az Önnek tökéletes megoldást.



Lépj velünk kapcsolatba!

Amennyiben érdekel a megoldásunk vagy más észrevételed lenne, kérjük küldd el nekünk üzenetben. Köszönjük!

EGRESSY ANDRÁS

Értékesítési vezető

egressy.andras@voltie.eu

+36 20 275 3395

Lépj velünk kapcsolatba!

Amennyiben érdekel a megoldásunk vagy más észrevételed lenne, kérjük küldd el nekünk üzenetben. Köszönjük!

EGRESSY ANDRÁS

Értékesítési vezető

egressy.andras@voltie.eu

+36 20 275 3395

Lépj velünk kapcsolatba!

Amennyiben érdekel a megoldásunk vagy más észrevételed lenne, kérjük küldd el nekünk üzenetben. Köszönjük!

EGRESSY ANDRÁS

Értékesítési vezető

egressy.andras@voltie.eu

+36 20 275 3395