Ezért nem tölthető az elektromos autó éjszakai áramról

2024. márc. 1.

A sajtó félreértéséből fakadóan a mai napig gyakori az a tévhit, hogy a villanyautókat lehet éjszakai - azaz B tarifás - áramról tölteni. A valóságban azonban ez nem lehetséges, és most összeszedtük, miért.

2016-ban vezették be a zöld rendszámokat Magyarországra és ekkoriban rengeteg sajtótermék cikkezett arról, hogy most már az éjszakai áramról is tölthetőek lesznek az elektromos autók. Az első ilyen írás A2 tarifáról beszél és sokszor használja az “éjszakai” áram fogalmát. Miközben a hivatalos terminológiában nem létezik “éjszakai” áram, ráadásul ezt a köznyelvi fogalmat amúgy is a B tarifára szokták használni az emberek, nem az A2 tarifára, ami egyébként valóban alkalmas a villanyautók töltésére.

Na de mi az a B tarifa?

Az “éjszakai” áram hivatalos megnevezése vezérelt áram, és nem áll a háztartás rendelkezésére a nap 24 órájában. A magyar törvények szerint a téli időszakban minimum napi 8 órán át kell elérhetőnek lennie, a nyári időszakban pedig legalább 7 órán át. Több bármikor lehet, de kevesebb nem. Mivel azt, hogy az adott pillanatban van-e áram a háztartásban vagy nem a szolgáltató vezérli, ezért hívják vezérelt áramnak.

Az elektromos hálózatban a termelésnek és a fogyasztásnak egyensúlyban kell lennie, mert ha az egyik oldal eltolódik az az elektromos berendezések meghibásodásához (de akár még a hálózat összeomlásához is) vezethet. Szóval ha csökken a fogyasztás, a termelésnek is csökkennie kell, ha pedig megnövekszik azt a termelésnek a lehető leghamarabb le kell követnie. Mivel az erőműveket rendkívül költséges lenne folyamatosan le-fel kapcsolgatni a fogyasztástól függően, ezért az alacsony fogyasztású időszakokban felesleg keletkezik a hálózatban. Éjjel a legtöbb ember alszik, az erőmű viszont folyamatosan termel ezért általában éjjel keletkezik felesleg a hálózatban, innen ered a köznyelvi megnevezése. Hozzá kell tenni, hogy a napelemek elterjedésével már kora délután is egyre többször jelentkezhet fel nem használt árammennyiség.

Mivel az áram nincs folyamatosan jelen, olyan eszközök üzemeltetéséhez lehet felhasználni, amiknek jó a hőtároló vagy energiatároló képessége. Ilyen például a villanybojler, mivel a reggeli zuhanyzáshoz mindegy, hogy hajnal 2-kor melegíti-e fel a hálózat a vizet az “éjszakai” áramról, vagy reggel a normál hálózatról. 

A vezérelt hálózat csak akkor képes betölteni a célját, ha a fogyasztó készülék valóban bekapcsol többlet áram esetén és kikapcsol, amikor ez az állapot megszűnik. Így a hálózat csak folyamatosan bekötött fogyasztókkal képes üzemelni, lekapcsolható vagy konnektorból kihúzható eszközökkel nem fog megfelelően működni.

Voltie töltő éjszaka
Voltie töltő éjszaka
Voltie töltő éjszaka
Mi a helyzet a félreértést okozó A2 tarifával?

Folyamatosan rendelkezésre álló áram forrást biztosít az A1 és A2 tarifa. Mivel a legtöbb lakossági felhasználó az A1-es tarifát használja, nem is feltétlenül tudja, hogy létezik A2-es tarifa is. Bár mind a kettő rendelkezésre áll a nap 24 órájában, a díjazásukban van némi eltérés. 

Míg az A1 folyamatosan azonos áron adnak 1 kWh áramot, addig az A2 díjszabásánál változik az ár a csúcsidőszakok és a csökkentett fogyasztói igényű időszakok között. Ebben az esetben a csúcsidőszak a nappali órákat, a csökkentett fogyasztású (úgynevezett völgyidőszak) pedig az éjszakai órákat jelenti, innen jön a félreértés, hogy az A2 és az “éjszakai” áram ugyanaz a dolog. Bizonyos értelemben lehetne ezt is éjszakainak nevezni, de nem azért, mert csak ekkor áll a fogyasztók rendelkezésére, hanem azért mert anyagi okokból ilyenkor éri meg használni. A nappali ára ugyanis drágább szokott lenni, mint az A1-es hálózatnak. Viszont nem csak lehet, de meg is éri A2 tarifás áramról tölteni éjszaka a villanyautót mert éjjel nagy valószínűséggel olcsóbb lesz, mint az A1 tarifás áram díja.

Mi akkor a jó megoldás?

Természetes ha a fogyasztás nagy része nappalra esik, az A1-es tarifát éri meg választani mert anyagilag jobban fog kijönni a fogyasztó. 2016-óta a villanyautósoknak már nem kell választania az A1-es és A2-es tarifa között (mint a legtöbb felhasználónak) hanem egymás mellett is használhatják a kettőt. Szóval ha az autót általában éjszaka töltik, akkor a lakás fogyasztói maradhatnak A1-es áramon, a villanyautó töltését szolgáló készülék pedig éjjel használhatja az A2-es áramot, azaz beköthető az A2-es tarifát számoló villanyórára. Ebben az esetben az A2-es fogyasztást mérő mérőórát külön fel kell szerelni, például a garázshoz.

Persze a pár forintos kWh-kénti árengedmény még így sem feltétlenül teszi vonzóvá egy külön villanyóra felszerelését az elektromos autóval rendelkező háztartásokba, pláne, hogy a papírmunka is viszonylag sok ebben az esetben és minden évben igazolni kell, hogy elektromos autó üzemben tartók vagyunk.

Lépj velünk kapcsolatba!

Amennyiben érdekel a megoldásunk vagy más észrevételed lenne, kérjük küldd el nekünk üzenetben. Köszönjük!

EGRESSY ANDRÁS

Értékesítési vezető

egressy.andras@voltie.eu

+36 20 275 3395

Lépj velünk kapcsolatba!

Amennyiben érdekel a megoldásunk vagy más észrevételed lenne, kérjük küldd el nekünk üzenetben. Köszönjük!

EGRESSY ANDRÁS

Értékesítési vezető

egressy.andras@voltie.eu

+36 20 275 3395

Lépj velünk kapcsolatba!

Amennyiben érdekel a megoldásunk vagy más észrevételed lenne, kérjük küldd el nekünk üzenetben. Köszönjük!

EGRESSY ANDRÁS

Értékesítési vezető

egressy.andras@voltie.eu

+36 20 275 3395