Így fog sokáig élni az elektromos autód akkumulátora

2024. jan. 9.

Electric car battery
Electric car battery
Electric car battery

A mai autók lítium-ion akkumulátorai nem szeretnek 100%-ra feltöltött állapotban lenni, viszont tévhit, hogy a teljesen lemerített állapot tesz jót az akksinak. Összeszedtünk pár fontos tényt, ami segít az autó akkumulátor töltésének optimalizálásában, mind a hosszabb egy helyben állás, mind a napi szintű használat és töltés területén.

Bár a covid alatt merült fel nagy kérdésként az elektromos autók tárolásának akkumulátor barát módja, a mai napig fontos témának számít. Mind a töltés, mind a tárolás hozzájárul az akkumulátor élettartalmához (vagy épp elvesz abból), ezért érdemes tisztában lenni a  helyes akkumulátor töltési módszerekkel elektromos autó tulajdonosként. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy ezek betartása nélkül sem halnak meg 1 éven belül az akkumulátorok.

40-60% az ideális, mind a tárolásnál mind a használatnál

Nem véletlen, hogy a gyárakat 40 és 60% közötti szinten hagyják el az autó akkumulátorok és  az üzletekben is ezt az állapotot próbálják mindig fenntartani. A kutató és fejlesztő szakemberek egyetértenek abban, hogy a 40-60% közötti töltöttség a legjobb az akkumulátoroknak. Egyébként emiatt van, hogy az elektromos hálózat stabilizálásán dolgozó akkumulátoros energiatárolókat is 50% körüli töltöttségi szinten igyekeznek használni.

Ne töltsük folyamatosan 100%-ra az akksit

A villanyautók legértékesebb alkatrésze az akkumulátor és hosszú távú élettartalmához nagyban hozzá tud járulni, ha nem töltődik folyamatosan a maximumig. Persze a kis akkumulátoros autóknál ez esélytelen, mert sok esetben egy nap alatt teljesen le  is merülnek, de ha épp van rá lehetőségünk és kellően nagy az  akkumulátor hatótávja, jobb leállítani a töltést 70 vagy 80%-nál. Ezt már több autó telefonos applikációjában is be lehet állítani, ahogy azt is nyomon lehet követni,  hogy épp hol tart a töltés.

Villámtöltésnél amúgy sem lehet teljesen feltölteni az akkumulátort, mert  a töltés autó modelltől függően nagyjából 80 és 90%  között leáll. Mivel az e fölötti töltés már olyan kicsi áramerősséggel történne,  amihez nem  is célszerű villámtöltőt  használni.

Bár folyamatosan nem jó ötlet, kéthetente vagy havonta egy alkalommal érdemes  100%-ra  tölteni az akksit. A mai akkumulátorok rengeteg lítium-ion cellából állnak, amelyek között egyre nagyobb feszültségkülönbség alakul ki. A  BMS (Battery Management  System) egyik feladata, hogy kiegyenlítse az akkumulátor cellák feszültségét, ami segít hosszú távon karbantartani az akkumulátort és ennek kell a 100%-os töltöttség.

Típus függő, hogy mennyit fogyaszt kikapcsolt állapotban

Ha tehetjük, mindig 50% körüli akkumulátor töltöttséggel hagyjuk magára az elektromos autót. Kikapcsolt állapotban vannak olyan típusok, amelyek fogyasztása a nullához közelít, más típusoknál viszont folyamatosan aktívak az akksit merítő rendszerek (ilyen például a Tesla is).

Azoknál az autóknál, amik maguktól is merülnek, hosszabb egy helyben állás esetén érdemes pár naponta megnézni az akkumulátor töltöttségi szintjét, amit sok típusnál egy mobilalkalmazáson keresztül is meg  lehet tenni. Ha az akkumulátor töltöttségi szintje 30% alá esik, érdemes visszatölteni 50%-ig, mivel a teljesen lemerült állapot sem tesz jót neki.

Extra tipp, hogy az  akkumulátor  is mosolyogjon

Az akkumulátorok nem csak a teljesen feltöltött és teljesen lemerült állapotot nem szeretik, de az extrém hideget és az extrém meleget sem. Ha egy 10 és 20 fok közötti garázsban tartják, sokkal tovább marad majd életben mint a téli mínuszokban vagy egy nyári napon, a tűzforró aszfalton parkolva.

Szeretnél egy olyan töltőt, ami biztonságos, funkcionális, személyre szabható és még gyors is? Válaszd a Voltie mosolygós és innovatív töltőjét, amivel ráadásul egy magyar fejlesztést támogathatsz! Keress minket bizalommal és legyél Te is büszke Voltie tulajdonos.

Lépj velünk kapcsolatba!

Amennyiben érdekel a megoldásunk vagy más észrevételed lenne, kérjük küldd el nekünk üzenetben. Köszönjük!

EGRESSY ANDRÁS

Értékesítési vezető

egressy.andras@voltie.eu

+36 20 275 3395

Lépj velünk kapcsolatba!

Amennyiben érdekel a megoldásunk vagy más észrevételed lenne, kérjük küldd el nekünk üzenetben. Köszönjük!

EGRESSY ANDRÁS

Értékesítési vezető

egressy.andras@voltie.eu

+36 20 275 3395

Lépj velünk kapcsolatba!

Amennyiben érdekel a megoldásunk vagy más észrevételed lenne, kérjük küldd el nekünk üzenetben. Köszönjük!

EGRESSY ANDRÁS

Értékesítési vezető

egressy.andras@voltie.eu

+36 20 275 3395