Mit jelentene a világ áramfogyasztására nézve, ha csak elektromos autókkal közlekednénk?

2024. máj. 31.

Elektromos autó és szélerőművek
Elektromos autó és szélerőművek
Elektromos autó és szélerőművek

Gyakori kérdés az elektromos autók terjedése kapcsán, hogy hogyan lehet majd biztosítani a megnövekedett áramfogyasztást. Arról nem beszélve, hogy a megnövekedett termelést nem mindegy, milyen erőművekkel szolgálják ki, ha a környezetvédelmi szempontokat tartjuk szem előtt. Utánajártunk, hány százalékkal növelné a világ áramfogyasztását, ha mindenkinek elektromos autója lenne, és mikorra következhet be ez a drasztikus változás.

Bár annak nulla a valószínűsége, hogy holnaptól kizárólag elektromos autók szaladgáljanak a földön, a folyamat egy idő után mégis be fog következni, és az egyre növekvő eladások és használat miatt már most érdemes beszélni az elektromos autók kizárólagos használatának hatásáról. Főleg, hogy a növekvő eladásoknak hála egyre nagyobb hatást gyakorolnak a világ áramtermelésére.

Mindössze 9%-al növelnék az áramigényt

A Bloomberg NEF elemzője úgy becsüli, hogy egymilliárd elektromos autó is csak 9%-al emelné meg a világ áramigényét. Ha az elektromos tehergépjárműveket és az elektromos buszokat is beleszámoljuk, akkor emelkedne 15%-al az áramigény. Hozzá kell tenni, hogy az előrejelzések szerint 2040-e fog nagyjából 730 millió elektromos autó közlekedni a világ útjain. Colin McKerracher, a Bloomberg vezető elemzője szerint ez energiahasználat szempontjából teljesen kezelhető szám lesz, sőt, 2050-re azzal is meg fog birkózni a világ energiatermelése, ha tényleg mindenki elektromos autóval közlekedne, ami 27%-os növekedést jelent majd a mai áramszükséglethez képest.

Gyors elektromos autó
Gyors elektromos autó
Gyors elektromos autó
Az még messze van, hogy mindenkinek elektromos autója legyen

Szép cél, hogy 20 vagy 30 év alatt a világ összes belsőégésű motorú autója elektromosra cserélődjön, de a valóságban ennek komoly anyagi hátráltató tényezője van. A MIT Technology Review szerint amíg az elektromos autókban lítium-ion akkumulátor üzemel, sosem lehet olcsóbb az autók ára belsőégésű motorú társaiknál. Illetve az is legalább egy évtizedbe fog még telni az MIT becslése szerint, mire az autók teljes élettartamára vonatkozó költségek kiegyenlítődnek a motortípusok között. Hiába számolnak már most is a várhatónál magasabb üzemanyag és fenntartási költségekkel a belsőégésű motoroknál.

A költségek harmadáért a lítium-ion akkumulátor felel

Egyre nehezebb lesz tovább csökkenteni a lítium-ion akkumulátorok költségeit, mivel ezek a költségek lassan kezdik megközelíteni az alapanyagok árát, így nem nagyon van hova csökkenteni az árakat. “Tulajdonképpen odáig jutunk el, hogy a legyártott akkumulátorok költsége alacsonyabb, mint az alapanyagok teljes ára” mondta Randall Field, az MIT Mobility of the Future csoportjának vezetője. Költségcsökkentés nélkül viszont nem lesz versenyképes az autók ára. Ahhoz, hogy 2030-ra elérjék az akkumulátor árak a 100 dollár/kWh álomhatárt, amely már versenyképességet eredményezne, az is kell, hogy a felhasznált alapanyagok ára ne növekedjen, miközben a lítium iránti kereslet folyamatosan emelkedik

A jelentés szerint 2030-ra csak 124 dollár/kWh-ra fogják tudni lecsökkenteni az árat a gyártók, viszont ezzel várhatóan egyenlő értéken lesznek addigra a  belsőégésű motorral hajtott járművek teljes életciklusának költségei. Persze az egyenlőség elérése nagyban függ az üzemanyag és az alapanyagárak pontos alakulásától.

De már van jó példa a világon

Norvégiában az újonnan forgalomba hozott elektromos járművek aránya 80%, és az ország minden ötödik autója elektromos. Mindez 1,4 százalékkal növelte a norvég energiafelhasználást, bár hozzá kell tenni, hogy a skandináv országokban az alacsony hőmérséklet és kevés napfény miatt amúgy is magas az energiafogyasztás, ezért az elektromos autók elterjedése nem okoz annyira kiugró növekedést.

Az elektromos autó már megvan, de a töltő még hiányzik?

Ha Ön már csatlakozott az elektromos autót használók közé, viszont tölteni még csak az utcán és egyéb kihelyezett töltőegységeken tud, itt az ideje beruházni egy otthoni töltőbe. A Voltie töltőivel minden napja mosollyal és maximális töltöttséggel indul majd. 

Az egyik legnagyobb előnye az otthoni töltőállomásnak a kényelem. Nem kell a nyilvános töltőállomásokra járni, ami sok esetben sorban állással és időveszteséggel járhat. Otthon, amíg alszunk vagy dolgozunk, az autónk kényelmesen feltölthető, így mindig készen áll a használatra, ráadásul ha rendelkezünk napelemmel vagy éjszakai áramtarifával, nagyban csökkenthetjük a töltés költségeit is.

Az otthoni töltés lehetővé teszi, hogy a saját elektromos áramforrásunkat használjuk, amely akár megújuló energiaforrásokból is származhat. Így csökkenthetjük a környezetterhelést és hozzájárulhatunk a fenntarthatóbb jövőhöz…

Keressen minket bizalommal, és segítünk kiválasztani az Ön számára tökéletes elektromos autó töltőt.

Lépj velünk kapcsolatba!

Amennyiben érdekel a megoldásunk vagy más észrevételed lenne, kérjük küldd el nekünk üzenetben. Köszönjük!

EGRESSY ANDRÁS

Értékesítési vezető

egressy.andras@voltie.eu

+36 20 275 3395

Lépj velünk kapcsolatba!

Amennyiben érdekel a megoldásunk vagy más észrevételed lenne, kérjük küldd el nekünk üzenetben. Köszönjük!

EGRESSY ANDRÁS

Értékesítési vezető

egressy.andras@voltie.eu

+36 20 275 3395

Lépj velünk kapcsolatba!

Amennyiben érdekel a megoldásunk vagy más észrevételed lenne, kérjük küldd el nekünk üzenetben. Köszönjük!

EGRESSY ANDRÁS

Értékesítési vezető

egressy.andras@voltie.eu

+36 20 275 3395